HLS nedir? (HTTP Live Streaming) Nasıl Çalışır?

HLS_nedir_avantajlari_nelerdir

HLS (HTTP Live Stream), hem canlı hem de video on-demand yayın sağlamak için Apple tarafından geliştirilen HTTP tabanlı bir yayın iletim protokolüdür. Kesintisiz oynatmayı mümkün olan en iyi kalitede tutmak için, videonun bit hızını mevcut ağ koşullarına uyarlamasını sağlar. Flash videoların devrinin kapanmasıyla HLS bir çok video platformunun kullandığı yaygın bir teknoloji haline gelmiştir.


Yukarıdaki şemada HLS protokolünün genel yapısı görülmektedir. Görüntü ilk etapta media encoder cihazında encode edilir. Daha sonrasında stream segmenter tarafından belirli zaman dilimlerine bölünerek parçalanır. Parçalanan içerik origin serverlara yüklendikten sonra http protokolü üzerinden dağıtıma çıkmaktadır. Kullanıcılar videoyu izlemek istediklerinde Origin server içerisindeki içerikler CDN serverlara gönderilmektedir. Kullanıcılar içerikleri CDN üzerinden almaktadır; bunun nedeni kullanıcıya görüntünün güvenli, kaliteli ve kesintisiz halde ulaştırılmak istenmesidir.

HLS Protokolünün Avantajları Nelerdir?

Medya içeriğinin HLS teknolojisi ile iletilmesi aşağıdaki avantajlara sahiptir:

  • İçerik HTTP üzerinden iletilir. Bu yardımcı bir İnternet protokolüdür. Bu durumda, bu tür bir çözüm mevcut internet ile herhangi bir yerde çalışır.
  • HTTP, örneğin RTSP veya RTMP özelleştirmesiyle karşılaştırarak bağlantı noktalarının karmaşık bir şekilde özelleştirilmesini gerektirmez.
  • HTTP üzerinden alınan veriler dış firmalar güvenlik duvarları üzerinden kolayca iletilir.
  • HLS, hem canlı video hem de istek üzerine video (VOD) için uyarlanabilir bit hızını destekler. Bunun için her izleyici, internet bağlantısı için herhangi bir anda en iyi kalitede yayını alabilir.
  • HLS ortam şifrelemesini ve kullanıcı kimlik doğrulamasını destekler.
  • HLS’in çeşitli tarayıcılarda, cep telefonlarında ve işletim sistemlerinde her yerde desteği vardır.

HLS, internet üzerinden sürekli ve uzun metrajlı videolar sunmak için güvenilir, uygun maliyetli bir yol sunar.