CDN NEDİR? AVANTAJLARI NELERDİR?

İçerik dağıtım ağı (CDN), tüm dünyada bulunan ve önbelleğe alınmış Web içeriğini ve web sayfalarını son kullanıcılara dağıtmak için ana ölçüt olarak coğrafi yakınlığı kullanan birbirine bağlı sunucular sistemidir.

CDN ile web sitenizin içeriği dünyanın dört bir yanındaki birden çok sunucuda bulunur ve bu içeriği son kullanıcılara coğrafi konumlarına göre dağıtmayı kolaylaştırır. Bu, her kullanıcının istenen içeriği en yakın sunucudan alacağı anlamına gelir, bu da tüm süreci çok daha hızlı hale getirir.

CDN, görsellerin, javascript dosyalarının, HTML sayfalarının, stil sayfalarının ve İnternet içeriğini yüklemek için gereken diğer varlıkların hızlı iletimini sağlar.  CDN, platformlara talep arttıkça daha fazla popülerlik kazanmaya başlıyor. Bugün, iyi bir web trafiği yığını büyük ölçüde CDN’ler aracılığıyla kanalize edilmektedir. Bütün profesyonel portallar ve platformlar CDN servisi kullanmaktadır.

Türkiye’de ve Dünya’da Mediatriple CDN servisi olarak bir çok profesyonel yüksek trafikli siteye CDN desteği vermekteyiz.

CDN kullanmanın başlıca faydaları nelerdir?

CDN’nin Faydaları:

Aşağıda belirtildiği gibi bulut CDN barındırma birçok faydası vardır:

  • Geliştirilmiş hız: CDN sunucuları dünya çapında bulunduğundan, içeriğin kendisine en yakın sunucudan kullanıcıya daha hızlı ulaşmasına yardımcı olarak web sitesi yükleme süresini ve sunucu yanıt süresini artırır.
  • Daha iyi sunucu çalışma süresi: CDN, merkezi sunucudaki yükü birden çok sunucuya dağıtarak azaltır. Bu, merkezi sunucunun çökme olasılığını azaltır ve böylece daha iyi çalışma süresi sağlar.
  • SEO optimizasyonu: Çok fazla trafiğe sahip, ancak yükleme işleminde bir saniyeden az süren bir web sitesi, arama motoru sonuçlarında en üst sırada yer alır. Tıklamalar için ödeme yapmanız ve ayrıca alakalı trafik almanız gerekmediğinden, Google‘ın doğal listesindeki en üst sıralardaki siteler arasında yer almak çok değerlidir.
  • Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi: CDN sunucusu yükleme süresini azalttığından, yoğun trafik olduğunda bile gelişmiş kullanıcı deneyimi elde edersiniz.
  • Paradan tasarruf sağlar: CDN yükü dağıtırken bant genişliğinden tasarruf sağlar. Böylece, web sitenizin performansını artırır ve web sitenizin hızını artırmak için kullandığınız araç ve yazılımlarla ilişkili maliyetleri azaltır. Bu nedenle, CDN’i seçmek paradan tasarruf etmenin mantıklı bir yoludur.

CDN , web sunucunuzun içeriği işlemesi, alması ve sunması için harcadığı zamanı azaltır . Bant genişliğinden tasarruf sağlar ve kullanıcı deneyimini geliştirir. Sitedeki içeriğinizin sıralamasını ve erişilebilirliğini artırır. Ayrıca, internet saldırıları, ani trafik artışları, ağ arızası veya bağlantı hataları durumunda, verilerinizi tüm sunucularda güvende tutar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir