CDN Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde internet kullanıcılarının çoğalması ve dijital dünyanın büyümesi dijital, ortamdaki verilerin sürekli olarak artmasına neden olmaktadır. Veri boyutları da giderek artmakta ve internet kullanıcıları boyutu artan verilere kısıtlama olmadan hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmak istemektedir. Bu nedenle geliştirilen içerik dağıtım ağı (CDN), istenen hizmetin en yakın noktadan iletilmesini sağlayan önbellek ağıdır. Yaşanan ağ tıkanıklığı sorununun bir çözümü olarak oluşturulan CDN, günümüzde içerik dağıtımı için internet mimarisinin en önemli ağlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Mediatriple CDN olarak bu hizmetten en iyi şekilde yararlanmanız için sizlere destek oluyoruz. 

İçerik dağıtım ağı (CDN), dijital içerikleri kullanıcıların bulundukları bölgelere yaklaştırarak, kullanıcılara ulaştırmasını sağlayan coğrafi olarak dünyanın her yerinde bulunan sunucu hizmetidir. CDN içeriklerin bağlantı durumuna, boyutuna ve kullanıcı mesafesine göre sunucuları yardımıyla en kısa sürede kullanıcılarına dağıtır. Ulaşmak istediğiniz web sayfalarının, görsellerin ve videoların yüklenmesini beklemeden coğrafi konumunuza yakın sunucuların önbelleğinden hızlıca ulaşabilmektesiniz. CDN kullanımını destekleyen birçok tartışma, nasıl yapılır kılavuzları ve makaleler zaten her yerde var. Öyleyse, buna bir tane daha eklemeyelim. Bunun yerine, SEO’nuzun acı çekmesine izin vermeden bir CDN servisinden en iyi şekilde nasıl yararlanılacağına bakalım. Web sitenize bir CDN kurmak ve yapılandırmak teknik uzmanlık ve bazı temel faaliyetler gerektirir. Web sitenize bir CDN uygulamak, CDN’nin performansını artırabilmesi için genel sayfa hızı optimizasyonunuzu hangi değerlerin ve neyin devalüe ettiğini bilmenizi gerektirir. CDN kurmak basit bir işlem değildir ve yanlış yapmak SEO’nuza büyük ölçüde zarar verebilir. Tüm internet içeriğinin büyük bir kısmı CDN’ler aracılığıyla teslim edilir. 

İşte basit bir örnek:

New York’ta olsaydınız ve İngiltere’deki bir sunucuda barındırılan Londra’daki en sevdiğiniz mağazanın web sitesini görüntülemek isteseydiniz, isteğin Atlantik Okyanusu boyunca seyahat etmesi gerekir ve karşınıza yavaş içerik yükleme süreleri çıkar. Bunu düzeltmek için bir CDN, Londra web sitesi içeriğinin önbelleğe alınmış bir sürümünü, “varlık noktaları” (PoP’lar) olarak da adlandırılan dünyanın dört bir yanındaki birden fazla coğrafi konumda saklar. Bu PoP’lar kendi önbellek sunucularını içerir ve bu içeriği New York’ta bulunduğunuz yere yakın bir yerde sunmaktan sorumludur. Fiziksel konumunuza en yakın sunucudan teslim edilen içerik, size daha hızlı ve yüksek performanslı bir web deneyimi sunar. Sunulan diğer hizmetler arasında web ve uygulama performansı ve hızlandırma hizmetleri, video akışı ve yayın medyası optimizasyonu ve video için dijital hak yönetimi yer alır. Bazı CDN sağlayıcıları, bazı ihtiyaçların karşılanması için uygulama programı arayüzlerini işletmelerin kullanımına sunar. Mediatriple CDN ‘ de size en uygun seçeceği web sitenizde yapacağı testlerle belirleyip en uygun ve pratik çözümü size sunacaktır.