Geleneksel Televizyonculuğun Çöküşü

Hayatımızda büyük yer edinen dijital dönüşüm, her sektörde olduğu gibi yayıncılık sektöründe de topyekun bir dönüşümü belirgin kılmıştır.
OTT ve IPTV servisleri de klasik televizyon yayıncılığının aksine izler kitlenin isteklerinin kabul gördüğü bu isteklere göre tüketimin gerçekleştiği devasa bir endüstri haline gelmiştir.

Dünya’nın en büyük yayın platformu olan Youtube, geleneksel televizyonculuğun çöküşünü hızlandıran en büyük dinamitlerden biri olmuştur. Ücretli servislerinin de aktif hale gelmesiyle:

  • Tamamen reklamsız YouTube deneyimi,
  • Spotify rakibi YouTube Müzik uygulamasına erişim, arka planda müzik dinleme, çalma listeleri oluşturma ve paylaşma,
  • Netflix benzeri olan sadece Premium kullanıcılarına özel YouTube Originals içeriklerine erişim,
  • Standart YouTube videolarını “picture in picture” yani “resim içinde resim” şeklinde farklı uygulamalarda gezinirken kullanabilme,
  • İstenilen kanalın videolarını indirme ve dahili hafızadan izleme,
  • Abone olunan kanalların son videolarını otomatik olarak indirme, özellikleri getirmiştir.


Türkiye pazarında ise OTT ve IPTV servislerinden en çok tercih edilen Netflix, Puhutv, Turkcell TV+, Blutv, Apple TV, Vodafone TV, Tivibu, Kablo TV, Digiturk ve Dsmart gibi platformlar hatırı sayılır derecede abone sayısına ulaşmıştır.


İç piyasada OTT ve IPTV alaninda en çok tercih edilen servislerden biri olan Turkcell Tv+ abone sayisi IPTV tarafında 655 bin , OTT (cep telefonu, tablet, smart tv) tarafında ise 3 milyon aboneyi aşmış durumdadır.
Digital Tv Research’ ün yaptığı araştırmaya göre 138 ülkenin sektörel gelir rakamları incelendiğinde OTT’nin 2019’da ki tahmini yıl sonu geliri 85 milyar dolar, 2024’de ise yaklaşık 159 milyar dolara çıkacağını yani
iki kati büyüyeceği öngörülüyor. Bu demek oluyor ki yeni nesil OTT ve IP TV servislerine gerçekleşecek göçün daha büyük bir tüketici grubunu kapsayacağını; sonrasındaki dönemde ise bir konsolidasyon fazına geçileceğini öngörebiliriz.

Hali hazırda global pazarda hizmet vermesi planlanan OTT projelerinin çalışmalarını da yürüten Mediatriple, bu servislerde bulunan web, mobil ve tv uygulamaları ile alt yapısı da dahil olmak üzere anahtar teslim çözüm sunmaktadır.

Dijital dönüşüme siz de ayak uydurabilirsiniz… Bir konuşalım isterseniz?