WORDPRESS SİTE HIZLANDIRMA NASIL OLUR?

”WordPress site hızlandırma nasıl olur?” diyorsanız, WordPress tabanlı bir web sitesine sahipseniz ve sitenin geç açılmasından şikayetçiyseniz bu yazımız tamda size göre! İlk olarak CDN nedir? WordPress sitelerle ilişkisi nasıldır? yakından inceleyelim…

CDN İLE WORDPRESS İLİŞKİSİ

CDN, İçerik Dağıtım Ağı’nın kısaltmasıdır. Bunlar, dünyanın dört bir yanında bulunan bir sunucu ağıdır (POP’lar olarak da bilinir). WordPress sitenizin resimler, CSS, JavaScript ve video akışları gibi statik ve bazen de dinamik içeriğinin kopyalarını barındırmak ve sunmak için tasarlanmıştır. Bu sebeple CDN ile WordPress yakından ilişkilidir.

CDN Nasıl Çalışır?

Öncelikle, WordPress siteniz için hosting şirketinizle karıştırılmış bir CDN almak istemezsiniz. Bunlar tamamen farklı hizmetlerdir. CDN, host sağlayıcınızın yerine geçmez, ancak sitenizin hızını artırmanın ek bir yoludur. CDN sitenizi daha da hızlı hale getirebilir. Peki tam olarak CDN nasıl çalışır? Örneğin, siteniz için bir sunucu seçerken Orta Amerika, Avrupa, Güney Amerika veya Asya gibi fiziksel bir veri merkezi konumu seçmeniz gerekir. Orta Amerika’yı seçtiğinizi varsayalım. Bu, web sitenizin fiziksel olarak Amerika’daki bir “ana bilgisayar sunucusunda” bulunduğu anlamına gelir. Avrupa’daki insanlar web sitenizi ziyaret ettiğinde, yüklenmesi, Amerika’dan ziyaret eden birinden daha uzun sürecektir. Neden? Çünkü verilerin daha uzak bir mesafeye gitmesi gerekiyor. Gecikme süresi olarak bilinen şey budur. Gecikme, bir ağ üzerinden veri iletiminde yer alan zaman ve/veya gecikmeyi ifade eder. Mesafe ne kadar uzak olursa, gecikme süresi de o kadar büyük olur. Ve bir CDN’nin devreye girdiği yer burasıdır. Sitenizin içeriğini kendilerine daha yakın sunuculardan yüklemesini sağlayarak bu gecikmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bu CDN sunucularına bazen POP’lar (varlık noktaları) denir. WordPress kullanıcıları bazen içerik dağıtım ağlarına bakmak konusunda isteksizdir çünkü çok karmaşık gelirler. CDN ile WordPress her ne kadar karışık gibi görünse de birbirine bağlı iki dal gibidir. Ancak CDN’nin işlevselliği nispeten basittir. İşte nasıl çalıştıkları ve üç basit adımda uygulanabilecekleri:

1. Adım

Ücretsiz CDN’li bir barındırma sağlayıcısına kaydolursunuz veya ayrı bir CDN sağlayıcısı seçersiniz ve hizmetlerine abone olursunuz. Üçüncü taraf CDN sağlayıcıları genellikle veri kullanımına bağlı olarak ücretsiz ve premium planlar sunar.

2. Adım

CDN’yi web sitenizde etkinleştirirsiniz. Üçüncü taraf bir CDN’nin entegre etmesi için genelde CDN Etkinleştirici gibi ücretsiz bir eklenti yüklersiniz. Bu eklentiler varlıklarınızı otomatik olarak CDN’ye bağlar. İçeriğinizi CDN’ye almak için sizin tarafınızdan herhangi bir çalışmaya gerek yoktur. CDN kullanmak, eskisinden çok daha kolaydır.

3. Adım

İnsanlar web sitenizi ziyaret ettiğinde, WordPress sitenizin içeriğini dünyanın dört bir yanındaki farklı sunuculardan yükler. Avrupa’daki ziyaretçiler site içeriğinizi Avrupa’daki bir sunucudan alırken, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ziyaretçiler aynı içeriği ABD’de kendilerine daha yakın bir sunucudan alır.

CDN Kullanarak Yararlanabileceğiniz Avantajlar:

  • Sitenizi çökmeye karşı daha dayanıklı hale getirir.
  • Kullanıcı deneyimini geliştirir.
  • SEO sıralamanızı iyileştirir.
  • Bant genişliği kullanımını azaltır.
  • Temel saldırılara karşı korunmaya yardımcı olur.

Gördüğünüz gibi, bir CDN ile WordPress kullanmak, sitenizin hızını ve güvenilirliğini artırmaktan çok daha fazlasını artırmaya yardımcı olabilir. Mediatriple CDN, size bütün bu avantajları kolayca ve uygun şekilde sunuyor.